PRECAUCIONS SANITÀRIES

És convenient que la femella es trobi perfectament vacunada i desparasitada abans que es produeixi l'embaràs, de manera que el seu sistema immunitari estigui en perfecte estat per a una major seguretat dels cadells. En cas que s'hagi de vacunar la femella no es pot efectuar aquesta operació fins que s'hagi deslletat la cadellada. Per contra sí que es pot desparasitar al voltant dels 30-45 dies de gestació.

GESTACIÓ

Durant el primer mes d'embaràs tot just  apareixen símptomes que certifiquin el seu estat, pel que per assegurar-se que rep l'alimentació adequada per al desenvolupament dels fetus se li proporcionarà un pinso per a cadells a partir d'haver estat coberta pel mascle. Aquest punt és molt important, sobretot en la segona meitat de la gestació, ja que aquest és el moment de major desenvolupament fetal.

La millor manera d'assegurar que la gossa està prenyada és realitzant una ecografia al voltant dels 45 dies després de l'últim creuament. Amb l'ecografia  es determina l'estat d'embaraç de la gossa i es contrasta l'estat general dels embrions i el seu ritme cardíac, així mateix, permet una anàlisi de l'aparell reproductor de la mare. També és habitual fer una radiografia al voltant de les set setmanes, en contra del que pugui semblar, això no influeix negativament en el desenvolupament dels fetus i és un bon mètode per determinar amb exactitud el nombre total de cadells.



El període de gestació oscil.la entre 58-60 dies, segons la raça i l'individu, de manera que una mitjana com a espècie sigui de dos mesos. Si un cop transcorregut aquest període no té lloc el naixement dels cadells, cal considerar la inducció del part o la cesària.

PART

Un cop conclosa la gestació, arriba el moment del part. Els símptomes més clars que es produiran són: la relaxació de la vulva, llet als pits de la gossa, disminueix la concentració de progesterona en sang i la temperatura corporal de la gossa baixa un grau (37º).

El normal és que ella s'encarregui de tot, de manera que no calgui intervenir. S'ha d'estar atent per si, malgrat tenir contraccions, el naixement del cadell no es produeix i la femella es mostra molt abatuda perquè, caldrà la intervenció del veterinàri.

El temps que transcorre entre el naixement dels diferents gossets no és sempre el mateix, pot néixer un cada 15-20 minuts o cada hora o potser més. Si passades dues hores després de parir el primer cadell no surt el següent, és recomanable dur la gossa a una clínica veterinària. És molt estrany que una gossa no s'ocupi de netejar el cadell, tallar el cordó umbilical, estimular la seva respiració mitjançant continues llepades i que mami quan més aviat millor. Si no és així, els cadells han de ser atesos pel seu cuidador, que realitzarà totes aquestes funcions en lloc de la mare.



És molt fàcil percebre quan ha finalitzat el part, ja que l'actitud de la gossa canvia per complet, disminueix el seu nerviosisme, desapareixen els panteixos i comença a relacionar-se amb normalitat amb els membres del seu entorn.

 

DISTÒCIES

Aquest és el terme que s'aplica a tot part que presenti algun tipus de problema, ja sigui per una durada massa llarga o perquè aquest no arribi a produir-se de manera natural, de manera que s'hauria de practicar una cesària.

Un part distòcic pot quedar determinat per una mala alimentació al llarg de la gestació, tant per excés com per defecte. A grans trets es poden definir les causes de distòcia com d'origen matern, les provinents de problemes en els fetus i les originades per l'absència de contraccions uterines. Les causes de distòcia més freqüents tenen l'origen en la femella, ja que hi ha especial propensió en exemplars d'edat avançada o excedits en el seu pes, que s'estrenyi el canal pelvià, és important considerar que aquesta característica és pròpia d'algunes races, de manera que precisament aquesta estretor específica provoca gairebé amb tota seguretat un part problemàtic que sovint acaba en cesària.

Quan el part és distòcic a causa dels cadells normalment és perquè aquests tenen una mida excessiva. Una altra circumstància, encara que de menor incidència, és la mala col.locació dels cadells en el conducte pelvià.

 

Deslletament:

Transcorregut un mes de lactància, la femella espaiarà poc a poc el temps que dediqui als cadells pel que pot ser necessari suplementar la dieta amb productes especials per al deslletament. El deslletament complet s'ha de fer entre els 40-50 dies d'edat. Així, un cadell de dos mesos ja ha de menjar exclusivament pinso específic per a les seves necessitats.

Postpart:
Després del part la femella tacarà durant uns dies fins que tot el seu aparell genitourinari recobri la seva complexió habitual. Com en ocupar-se dels seus cadells durant el part el normal és que ingereixi les placentes, cordons umbilicals, líquids, restes de sang i altres, les seves femtes poden mostrar un aspecte diferent del quotidià al qual no cal prestar més atenció.